«قانون کپی رایت» یا «کپی رایت، یه چیزی مثه کشک و دوغه!»
قانون کپی رایت اصولا چیه؟
قانون کپی رایت به طور کلی یعنی: «دوبله کردن یک فیلم به زبانی دیگر، رایت کردن، کپی کردن و انتشار یک سی دی و ترجمه و انتشار یک کتاب فقط با کسب اجازه از دارنده ی حق نشر آن اثر مجاز است و در صورت تخلف و هر گونه کپی برداری غیرمجاز بر اساس قانون کپی رایت با متخلفان برخورد خواهد شد. دارنده ی حق نشر یک اثر معمولا یک کمپانی فیلمسازی یا انتشارات کتاب محسوب می شود که سازندگان فیلم یا نویسنده کتاب امتیاز چاپ و نشر آن اثر را به آنها واگذار کرده اند.»
-=-=-=-=-=-
قانون کپی رایت در ایران!
قانون کپی رایت یک قانون بین المللی است. یعنی با پذیرفتن این قانون از سوی یک کشور تمام شرکت های آن کشور موظف به رعایت این قانون می باشند و هرگونه کپی برداری از محصولات می بایست از سوی مراجع قضایی کشور و در صورت نیاز حتی مراجع بین المللی پیگیری و با متخلفان و ناقضان قانون برخورد صورت گیرد.
اما قانون کپی رایت در ایران رعایت میشه؟ خیر. ایران قانون کپی رایت را به رسمیت نمی شناسد. اما صحبت هایی برای پذیرش این قانون توسط ایران تا 2 سال دیگر صورت گرفته است بنابراین باید خود را برای پذیرش این قانون آماده کنیم.
-=-=-=-=-=-
مزایا و معایب قانون کپی رایت در «ایران» !
1- پیشرفت نرم افزاری: در حال حاضر شرکت های نرم افزاری امکان ساخت نرم افزار در ایران وجود نداره. زیرا نرم افزارهای این شرکت ها در بازار کپی برداری و با قیمت پایین تر به فروش می رسند و سود چندانی عاید شرکت نمی شود. اما با پذیرش این قانون امکان تهیه و توزیع نرم افزار حتی در سطح بین المللی در کشور امکان پذیر می شود. بر اساس یک پیش بینی درآمد یکساله ایران از فروش نرم افزاری می تواند از کل درآمد نفتی آن بیشتر باشد.
2- قیمت بالای نرم افزارها: مهم ترین مشکل این قانون در ایران قیمت بالای محصولات است. قیمت یک CD ویندوز در ابتدای عرضه ی آن 450 دلار (400.000 تومان) ، قیمت معمولی یک نرم افزار بین 70 تا 90 دلار (65 تا 80 هزار تومان) و یک بازی رایانه ای 40 دلار (35 هزار تومان) می باشد که بی شک خرید آنها را برای بسیاری از اقشار جامعه دشوار و حتی غیرممکن می سازد.
3- مشکل در آپدیت نرم افزاری: به دلیل قیمت بالای نرم افزارها به روز آوری و آپدیت نرم افزارها نیز امکان پذیر نمی باشد. بر اساس یک آمار در آمریکا کمتر از 20% مردم از Office 2003 (آخرین ورژن کامل Office) استفاده می کنند و باقی آنها از همان Office های قدیمی بهره می برند. قابل ذکر است که در آمریکا در آمد بیشتر اقشار جامعه بیش چندین برابر درآمد معمول افراد در ایران است.
علاوه به بر مزایای گفته شده قانون کپی رایت مزایای دیگری چون بین المللی شدن کشور، ارائه ی خدمات به زبان فارسی از سوی شرکت های نرم افزاری و شرکت های خدمات دهنده آنلاین، پیشرفت خرید و فروش آنلاین محصولات و... نیز برای کشورمان دارد.